Okul Müdürümüzün 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Mesajı

Okul Müdürümüzün 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Mesajı

12.03.2021 501

12 Mart 1921

12  Mart 2021, 

İstiklal Marşımız bir asırlık koca çınar.

Ne çabuk geçti bu asır... 

Tarih boyunca istiklalini kaybetmemiş bir milletin bir İstiklal Marşı olmalıydı.

Ne heyecanlı günlerdi, o günler Yarabbi...  Anadolu,yangın yeri ve Türk Milleti , ya yok olacak ya  da "İstiklal benim karekterimdir" diyecekti.

Yıl 1921, çok zor bir yıldır. Düzenli Ordumuz yeni kurulmuş, 1. İnönü zaferi yeni kazanılmış ( 6- 10 Ocak  1921 ), doğuda Kafkas cephesinde İngiliz destekli Gürcüler'e Artvin  ve Ardahan'ı boşaltın diye ültimatom verilmiş (21- 22 Şubat 1921 ), iç isyanlar bir taraftan,imkansızlıklar içinde bir BMM. 

Bu Millet'e, Ordusu'na bir Milli Marş gerekmez mi? Elbette gerekir.

Mehmet Akif Bey'in şiiri , 724 şiir içinden birinci olup  BMM'nce Milli Marş olarak kabul edilecektir. Hem de  gözyaşları sel olup akarken  Milli duygu tavan yapmıştir.

Ben diyorum ki, İstikla Marşımız, İstikla Savaşımızla örtüşür. İstiklal Savaşını bilmiyorsanız, anlyamamışsanız, İstikla Marşımız sizin için sıradan bir şiirdir.

Ben, Milli Marşımızın yazılışını, ödülün alınmayışını yazmıyacağım. İki kaynaktan tesbitlerimi sizlerle paylaşmak istıyorum:

   1) Damadı Ömer Rıza Doğrul, kayınpederi Mehmet Akif' i şöyle tanımlar;

   " O, yaşamında bir kez olsun kuvvete boyun eğmemiştir. Güçlüler, nüfuzlular O'nu karşılarında daima haşin görmüşler. Haksızlığa tahammülü olmadığı gibi hemen müdahele ederdi. Baskıcı yönetimin şiddetle karşısındaydı. Halkın ıstıraplarına ilgi gösterir, halk sıkıntıda iken zevk ve sefahat içinde yüzenlere düşman kesilirdi." ( M.Akif Ersoy - Evrim Yeşilyurt, cilt -1)

   2) 1. Meclis'te Mebus arkadaşı Hasan Basri Çantay Bey'in AKİFNAME isimli eserinden alınmıştır (Sahife - 94 )

   " Bugün İstiklal Marşımızı beeğenmeyenler, istemeyenler var. Fakat şunu düşünmelidirler ki o marş, - Hamdullah Suphi Beyefendi'nin de dediği gibi - " Son mücadelemizin ruhunu mırıldanan bi marştır. " O marş alkışlarla ve büyük çoğunluk ile kabul eden de İstiklal Savaşının tarihi ve Milli kahramanı Büyüyk Millet Meclisi'dir. O günlerin icap ve şartlarını unutanlar, o günün içinde yaşamayanlar içın bu burun kıvırmak ne kadar yersiz ve ne kadar çirkindir. İstiklal Marşı, o günlerde hakim olan kutsal zihniyetin tam ifadesi ve tarihidir. Tarihi gerçekler ve hadiseler nasıl değiştirilmezse, İstiklal Marşımız da değiştirilemez.

Diyorum ki, İstiklal Marşımızı, İstiklal Savaşı ile örtüştüremiyorsanız, bestesini de İzmir'e doğru ahenkli bir şekilde akan Türk Süvarilerinden birisi değilsenız siz bir hiçsiniz. 

İstiklal Marşımız, okunurken ayağa kalkmayanlar, size kızmıyorum. Kızmaya bile değmezsiniz. Çünkü, sizin dedeleriniz de İstiklal Mücadelesinin içinde yoktular.

 İstiklal Marşımızın kabulünün 100. Yılı, o günleri iliklerine kadar hissedenlere kutlu olsun. Nice yüz yıllara...

   Başta Mehmet Akif olmak üzere, Bu marşı Milletimize kazandıran BMM'ne, Türk'ün Başbuğu ATATÜRK ve silah arkadaşlarına, bütün şehitlerimize  Allahtan rahmet diliyorum.

 Ne mutlu bana ki, öyle bir ecdadın torunuyum....

                                               12 Mart - 2021

 

İlter AYGÜN

Okul Müdürü

İLETİŞİM

Adres:
Koşuyolu Mahallesi Görgülü Sokak Halil Türkkan Ortaokulu No 10 Kadıköy / İSTANBUL AYRILIKÇEŞME METRO DURAĞINDAN 1 NOLU ÇIKIŞI KULLANARAK OKULA ULAŞABİLİRSİNİZ


Telefon
(216) 545 0427


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın